BRANDURILE NOASTRE

Evoluţia calitativă a vinurilor vechi


Cu siguranță toți am auzit de proverbul latin Vinul vechi şi prietenii devin din ce în ce mai buni odată cu trecerea timpului. Vinul vechi reflectă măiestria oamenilor, cizelată de trecerea timpului său. Pe scurt, este o poveste îmbuteliată pe care vă invităm să o descoperiți. În cele ce urmează, vă vom spune pe scurt povestea ce te va ajuta sa înțelegi cum evoluează calitatea unui vin pe durata maturării şi învechirii acestuia.
Înainte de toate, este bine să clarificăm că între vechimea unui vin şi calitatea acestuia nu poate fi pus un semn de egalitate. Există vinuri proaspete de o calitate ireproșabilă, deși vârsta lor este de maxim un an, tot așa cum există vinuri vechi a căror calitate devine una de excepție ca urmare a trecerii timpului.

Ce pași urmează un vin pentru a deveni un vin vechi cu o calitate de excepție?

Primul pas este de a selecta strugurii sănătoși, care au ajuns la maturitate, adunând astfel în fiecare bob aromele, culoarea, concentrația de zaharuri, aciditatea şi restul elementelor care promit obținerea unui vin complex şi echilibrat. Printr-un proces de vinificație corect şi atent condus, se transferă în vin toate calitățile dobândite de struguri şi, în plus, acesta este şi momentul în care vinul se îmbogățește cu ceea ce numim arome secundare sau arome de fermentație. La sfârșitul procesului de vinificație se urmează pașii necesari pentru stabilizarea produsului, cei care îi vor asigura premisele unei evoluţii calitative.

Urmează, ca şi în viață, o alegere: pe ce drum dorim să pornească vinul în călătoria lui către consumator? Această alegere este făcută după o atentă evaluare a calității actuale a vinului, dar şi a potențialului de evoluție calitativă a acestuia. Pentru o cantitate foarte mică din totalul producției de vin dintr-un anumit soi, alegem ca vinul să parcurgă pașii de maturare şi învechire.

Durata maturării şi învechirii se evaluează periodic prin degustare şi analize de laborator, care ne arată dacă vinurile sunt pe drumul cel bun. În etapa maturării, mai ales datorită fenomenelor de oxido-reducere, dar şi datorită extracției aromatice şi de tanini din doagele recipientelor de stejar, fie acestea barique-uri sau budane, vinul se îmbogățește cu noi valenţe aromatice, în special cu note condimentate. În funcție de durata maturării, vinul devine catifelat şi își desăvârșește starea de echilibru gusto-olfactiv. Pentru etapa de învechire, vinurile vor fi îmbuteliate şi sigilate cu dopuri de plută naturală. Alegerea dopului este foarte importantă, deoarece acesta va permite vinului să respire, să treacă printr-o micro-oxigenare, vinul continuând astfel să își cizeleze aromele dobândite până atunci şi adăugând ceea ce numim arome terțiare, cunoscute şi sub numele de bouquet.

După parcurgerea acestui lung şi fascinant drum, nu ne rămâne decât să vă invităm să porniți singuri în aventura căutării vinului care vă place. Vă sugerăm să începeți călătoria cu Vinoteca sau Comoara Pivniței, o selecţie de vinuri care demonstrează că timpul este aliatul calităţii. Prin maturare si invechire, fiecare dintre aceste vinuri a devenit o poveste a simţurilor, care vă oferă oportunitatea să savuraţi un vin complex şi elegant.

Experiența savurării unui vin vechi poate fi şi o lecție pentru noi oamenii: ne arată că timpul nu minte, ci ne ajută să lăsăm moştenire cele mai bune realizări ale noastre. Vă invităm să degustați alături de noi un vin vechi, creat pentru momentele speciale din viaţa noastră.